Biografie

Interpret de muzică populară

Nume de scenă : - ŞTEFAN ENĂŞEL ROMAŞCANUL
Data şi locul naşterii : – 13 iunie , mun. Roman, jud. Neamț
Zodia : - Gemeni
Educaţie şi formare : - Scoala Populară de Arte “Titel Popovici” din Iași, secţia canto popular.

Caracterizare în patru cuvinte: perseverent, echilibrat, credincios, înțelegător.

Încă din frageda copilărie i-a plăcut să cânte la clăcile din sat, șezători, nunți, hramuri, la serbările de sfârșit de an școlar, făcându-se remarcat ca o voce ce promitea încă de atunci.

Viaţa interpretului Ştefan Enăşel Romaşcanul , înseamnă cântec – cântecul daruit din suflet celor mulți, care se bucură și care cântă împreună cu el.

În cântecele lui Ştefan Enăşel Romaşcanul veți regăsi firescul și simplitatea melosului de pură esență tărănească moștenită de la vechi rapsozi, dar și teme actuale izvorâte din propria existență, cuprinzând cu precădere cântecul de dragoste, de joc, de nuntă, de petrecere, de înstrăinare .

Primele înregistrări le-a realizat la Suceava împreună cu orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” .

În anul 2006 a urmat înregistrarea unui album de muzică populară intitulat „Vornicel ca mine nu-i !” realizat la Casa de Discuri - Ana Sound .

De pe acest album a fost promovat cântecul "Vornicel ca mine nu-i!" – care şi-a pus amprenta asupra personalităţii şi carierei sale .

Apariţiile mass-media au fost dese, astfel că în decursul timpului a reuşit să cucerescă un tronson important de public, fiind remarcat prin autenticitatea melodiilor, substanţa poeziei cântecului, prezenţa şi jocul de scenă.

Colaboreză cu diferite orchestre din Romania si Republica Moldova.

Dincolo de toate, este un om ca oricare dintre noi... pasiunile sale sunt folclorul (dar deja ştiţi acest lucru), muzica anilor 1980, poveştile lui Ion Creangă, poeziile lui Octavian Goga, lectura, plimbările în natură, filmele.

Interpreţii lui preferaţi sunt: Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Daniela Condurache, Mina Pâslaru, Niculina Stoican, Nineta Popa, Matilda Pascal Cojocarita, Dan Spătaru şi lista continuă.

 

 

Interpretul Ştefan Enăşel Romaşcanul spune despre sine:

„Eu întotdeauna mi-am propus ca oamenii să se regăsească în cântecele mele și dacă astăzi cineva ține la mine, probabil că am ajuns, prin cântecele mele, la inima lor, pentru că asta mi-am propus dintotdeauna. Acesta a fost obiectivul meu - să cânt pentru lume. Încerc să ajung la coarda sensibilă a oamenilor, să-i fac să fie mai buni. Eu cânt pentru și despre ei. Un artist este cu adevărat artist atunci când știe să fie în pielea cuiva, când ştie să trăiască mai multe vieţi, să trăiască cu viaţa altora, să-i înţeleagă.''

Ştefan Enăşel Romaşcanul

Contact:

0762 085 102 / 0762 674 781